Ανακοίνωση
Το Συντονιστικό Όργανο Δίωξης Ναρκωτικών.Εθνική Μονάδα Πληροφοριών παρουσιάζει τη 12η κατά σειρά ετήσια έκθεσή του. Οι (4) Διωκτικές Αρχές, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την καταπολέμηση των ναρκωτικών στη Χώρα μας (Ελληνική Αστυνομία, Τελωνεία, Λιμενικό Σώμα και Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος) συνέβαλαν ουσιαστικά στην προσπάθεια αυτή παρέχοντας πλούσιο, πρωτογενές υλικό τόσο με την δραστηριότητά τους στις κατασχέσεις ναρκωτικών ουσιών όσο και με την παροχή πληροφοριών.
Η ετήσια έκθεση δεν αποτελεί απλά μία καταγραφή της κατάστασης των ναρκωτικών με έμφαση στην Ελληνική πραγματικότητα. Είναι κυρίως η απεικόνιση των προσπαθειών που καταβάλλονται από τις (4) συναρμόδιες Αρχές, το αποτέλεσμα των οποίων, εκφραζόμενο σε αριθμητικά δεδομένα συλλήψεων και των κατασχέσεων μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι η συνεργασία τόσο μεταξύ τους, αλλά και με αλλοδαπές Υπηρεσίες μέσω του Σ.Ο.Δ.Ν..Ε.Μ.Π. είναι υποδειγματική.
Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο, η βελτίωση δηλαδή του επιπέδου συνεργασίας των Διωκτικών Αρχών σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, ώστε να μεγιστοποιείται η αποτελεσματικότητα των αρχών επιβολής του νόμου στη σύγκρουσή τους με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις εγκληματικές οργανώσεις που διακινούν ναρκωτικά.
Ο στόχος αυτός υλοποιείται σε μεγάλο βαθμό στη Χώρα μας με την ύπαρξη και τη λειτουργία του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών.
Τα κυριότερα συμπεράσματα από την Ετήσια Έκθεση του Σ.Ο.Δ.Ν..Ε.Μ.Π. για το έτος 2010, συνοψίζονται ως ακολούθως:
Σε Διεθνές Επίπεδο
Καθόσον η συντομότερη διαδρομή για τη λαθρεμπόρευση της ηρωίνης από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη είναι μέσω του Ιράν, αυτό παραμένει το κύριο δρομολόγιο που χρησιμοποιείται από τους διακινητές. Εκτιμάται ότι περίπου (140) τόνοι ηρωίνης από το Αφγανιστάν λαθρεμπορεύονται μέσω του Ιράν κάθε χρόνο. Σχεδόν όλη η διαθέσιμη ηρωίνη στις παράνομες αγορές της Ευρώπης προέρχεται από το Αφγανιστάν και διακινείται μέσω του «Βαλκανικού δρομολογίου».
Τα τελευταία χρόνια οι δυτικοαφρικανικές χώρες χρησιμοποιούνται ως περιοχές διαμετακόμισης για τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Νότιο Αμερική στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια οι διωκτικές Αρχές πραγματοποίησαν σημαντικές κατασχέσεις κοκαΐνης, συχνά μεταφερόμενες με κοντέινερ, σε μεγάλα λιμάνια των Βαλκανίων.
Η κοκαΐνη που κατάσχεται στην Ευρώπη προέρχεται κυρίως από την Κολομβία, όμως το Περού και η Βολιβία παρουσιάζονται όλο και περισσότερο ως χώρες προέλευσης.
Η λαθρεμπόρευση της ακατέργαστης κάνναβης εξακολουθεί να βρίσκεται σε σημαντικά επίπεδα στην Ευρώπη. Μια σημαντική εξέλιξη είναι η αύξηση
της παράνομης καλλιέργειας φυτών κάνναβης και ιδιαίτερα της υδροπονικής καλλιέργειας σε μεγάλη κλίμακα.
Στην Ελλάδα
Από τα στατιστικά στοιχεία και τη συγκέντρωση αξιόπιστων δεδομένων - πληροφοριών, προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα για την επικρατούσα κατάσταση στη Χώρα μας το 2010:
- Οι υποθέσεις που απασχόλησαν τις Διωκτικές Αρχές ήταν 10.426 και τα κατηγορηθέντα άτομα 13.588.
- Οι κατασχέσεις ναρκωτικών ουσιών σημείωσαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2009) μείωση κατά13,05% στην ηρωίνη (520 κιλά και 768 γραμμάρια, έναντι 588 κιλών και 757 γραμμαρίων το έτος 2009),στην κοκαΐνη κατά 64,61% (221 κιλά και 253 γραμμάρια έναντι 625 κιλών και 238 γραμμαρίων, το έτος 2009),στην κατεργασμένη κάνναβη κατά 62,31% (17 κιλά και 648 γραμμάρια έναντι 46 κιλών και 825 γραμμαρίων το 2009) καιστα δισκία ecstacy κατά 72,2% (12.823 δισκία έναντι 46.115 δισκίων το 2009).
- Επίσης, παρατηρείται αύξηση κατά 581,4% στο όπιο κατά το 2010, (8.552 γραμμάρια, έναντι 1.255 γραμμαρίων το έτος 2009),στην ακατέργαστη κάνναβη κατά 5,32% (7 τόνους 708 κιλά και 632 γραμμάρια έναντι 7 τόνων 318 κιλών και 956 γραμμαρίων το 2009), στο χασισέλαιο κατά 492,2% (7.041 έναντι 1.189 γραμμαρίων το έτος 2009)
- Ακόμη, αύξηση παρατηρείται και στις υποθέσεις εντοπισμού και εκρίζωσης φυτειών ινδικής κάνναβης κατά 39,26% δηλαδή 21.607 εκριζωθέντα δενδρύλλια έναντι 15.515 του προηγούμενου έτους.
- Οι αναφερθέντες θάνατοι ανήλθαν σε 151 από τους οποίους βεβαιώθηκαν – πιστοποιήθηκαν 138 και ερευνώνται 13, δηλαδή σημειώθηκε μείωση κατά 35,56% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (235 θάνατοι).
Επιμέρους Συμπεράσματα
- Ως προς τις χώρες προέλευσης και τα ακολουθούμενα δρομολόγια
Η Αλβανία εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή προέλευσης ακατέργαστης κάνναβης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα το αναφερθέν έτος, είχε προέλευση την Αλβανία το 67,03% της ακατέργαστης κάνναβης (5.167,009 κιλά).
Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι η χώρα από την οποία κυρίως εισάγεται σημαντική ποσότητα ηρωίνης στην Ελλάδα. Το 41,57% (216,52 κιλά)
της συνολικής κατασχεθείσας ποσότητας ηρωίνης που κατασχέθηκε στη Χώρα μας το έτος 2010 προέρχεται από Τουρκία.
Αυτό συμβαίνει διότι η Τουρκία βρίσκεται στον κεντρικό άξονα της Βαλκανικής οδού διέλευσης και η ηρωίνη είτε εισάγεται απ’ ευθείας από την Τουρκία είτε προωθείται βορειότερα προς τη Βουλγαρία και τη Π.Γ.ΔΜ. για να καταλήξει τελικά στη Χώρα μας μέσω της Αλβανίας.
Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Αλβανίας την έχει καταστήσει σημαντικό κέντρο μεταφοράς ηρωίνης σε όλη την Ευρώπη.
Όσον αφορά την κοκαΐνη, η Χώρα μας λόγω του ότι διαθέτει εκτεταμένη ακτογραμμή και πολυάριθμα νησιά, καθώς και σημαντικούς λιμένες, μέσω των οποίων διακινείται μεγάλος αριθμός κοντέινερ, φορτηγών διεθνών μεταφορών (TIR) έχει αυξημένο κίνδυνο να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο, γι’ αυτό και λαμβάνονται ανάλογα μέτρα.
- Ως προς τους δράστες και τις Εγκληματικές ομάδες.
Οι Αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης και κάνναβης στη Χώρα μας. Η δράση τους κυρίως παρατηρείται σε αστικές και ημιαστικές περιοχές, όπου ολιγομελείς ομάδες τους έχουν αναλάβει την πώληση σε Έλληνες διακινητές.
Οι Ελληνικές εγκληματικές οργανώσεις παραμένουν ενεργές συνεργαζόμενες με προμηθευτές από την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία.
Τα ανωτέρω συμπεράσματα αποδεικνύονται από τα αντίστοιχα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Έκθεση του Σ.Ο.Δ.Ν..Ε.Μ.Π. για το 2010.
- Ως προς τις ελεγχόμενες παραδόσεις
Εντός του έτους 2010 υποβλήθηκαν 18 αιτήματα για διεξαγωγή ελεγχόμενων παραδόσεων ναρκωτικών, τα οποία εγκρίθηκαν από τον Εισαγγελέα Εφετών. Υπήρξε επιχειρησιακή εξέλιξη στο σύνολο των υποθέσεων ελεγχόμενων μεταφορών και συνελήφθησαν 36 άτομα.
Η τεχνική αυτή, ο συντονισμός της οποίας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα του Σ.Ο.Δ.Ν..Ε.Μ.Π. αποδείχθηκε για άλλη μία χρονιά ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς υπήρξαν συλλήψεις στο σύνολο των περιπτώσεων και επετεύχθη σε σημαντικό βαθμό ο στόχος αυτών, η σύλληψη δηλαδή του συνόλου των μελών των εγκληματικών οργανώσεων.
Αναλυτικά στοιχεία ως προς τις διενεργηθείσες ελεγχόμενες παραδόσεις εντός του έτους 2010 περιλαμβάνονται στην έκθεση του Σ.Ο.Δ.Ν..Ε.Μ.Π.
- Πολιτική Αντιμετώπισης
Η καταπολέμηση των ναρκωτικών παραμένει στην κορυφή των στόχων της Ελληνικής πολιτείας, αντικείμενο έντονων συζητήσεων, ερευνών αλλά και δράσεων.
Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, οι Διωκτικές Αρχές της χώρας μας, εκπόνησαν και εφαρμόζουν τα νέα σχέδια δράσης τους (2009.2012), πλήρως
εναρμονισμένα στις οδηγίες της Στρατηγικής της Ε.Ε για τα ναρκωτικά. Βασικά στοιχεία των σχεδίων παρατίθενται στην έκθεση του Σ.Ο.Δ.Ν..Ε.Μ.Π.
- Δημοσιοποίηση της Έκθεσης
Η έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών είναι διαθέσιμη στις ιστοσελίδες των (4) Αρχών Δίωξης των ναρκωτικών της Χώρας μας.
Ελληνική Αστυνομία: www.astynomia.gr
Τελωνεία: http://portal.gsis.gr/portal/page/portal/ICISnet & www.gsis.gr
Λιμενικό Σώμα: www.hcg.gr
ΥΠ.Ε.Ε.: www.ypee.gr